Projeleri Yönetmenin Zorluğu

Projeleri Yönetmenin Zorluğu


Ödev Nasıl Yapılır? – Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri – Tez Yaptırma – Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Ödev Yaptırma – Tez Yaptırma Ücretleri – Sunum Hazırlığı Yaptırma – Dergi Makalesi Yaptırma – Dergi Makalesi Yazdırma


Projeleri Yönetmenin Zorluğu

Eşsiz ve geçici olan işler, farklı yönetim disiplinleri gerektirir. Projeler, devam eden operasyonlardan farklı özelliklere sahip olduklarından, yepyeni zorluklar ortaya çıkarırlar.

Proje yöneticilerinin karşılaştığı zorluklardan bazıları şunlardır:

• Personel. Her projenin farklı personel ihtiyacı vardır. İhtiyaç duyulan insan sayısı ve farklı beceri setleri her proje için farklıdır. Bu insanlar nereden geliyor? Artık ihtiyaç duyulmadıklarında nereye gidiyorlar?

Birkaç proje aynı anda yürütülüyorsa, bu personel sorunu daha da artabilir. Tüm projeler aynı anda kaynak zirvesine ulaşırsa, bu bir kuruluşa imkansız bir yük getirebilir. Ve eğer tüm projeler aşağı yukarı aynı zamanda biterse, şirket işten çıkarmalara zorlanabilir.

• Tahmin etme. Potansiyel projeleri değerlendirmek için kuruluşların doğru maliyet ve program tahminlerine ihtiyacı vardır. Ancak her proje farklı olduğundan, tahminler gerçeklerden daha fazla varsayım içerebilir.

• Yetki. Organizasyon şemaları, bir firma içindeki otoriteyi tanımlar, ancak genellikle firmanın devam eden operasyonlarını temsil ederler. Projeler kurumsal sınırları aştığında, birçok karar için kimin yetkisi olduğu artık net değildir. Bu, siyasi manevralara ve ilerlemeyi engelleyen bir tıkanıklığa yol açabilir.

• Kontroller. Normal muhasebe uygulamaları, operasyonel bütçeleri üç aylık veya yıllık bazda operasyonel maliyetlerle eşleştirir. Ancak bu zaman dilimleri, bir projeyi rayında tutmak için yeterli değildir. Üç aylık muhasebe raporları, bir projenin bütçesini aştığını gösterdiğinde, proje o kadar kontrolden çıkmış olabilir ki, toparlanamayacak hale gelir.

Bu zorluklar ve zorluklar listesi devam edebilir, ancak şimdiye kadar açıkça anlaşılmalıdır ki, projeleri yönetmek devam eden operasyonları yönetmekle aynı şey değildir. Bunun, proje yönetiminin devam eden operasyonları yönetmekten daha zor olduğu anlamına gelmediğine dikkat edin, yalnızca projeleri yönetmenin farklı bir takım zorluklar sunduğuna dikkat edin.

Bu kitaptaki proje yönetimi teknikleri, bu zorlukların üstesinden gelmek için gelişmiştir. Bu kitapta ilerledikçe, öğrenmekte olduğunuz araç ve tekniklerin her birine nasıl hitap ettiğini görmek için bu sorun listesini gözden geçirebilirsiniz.

Açıkçası, projeler ve devam eden operasyonlar örtüşüyor ve etkileşime giriyor. Projeler devam eden operasyonları başlatır veya değiştirir. Bazen projeler devam eden bir operasyon içinde var olurken, diğer zamanlarda tam tersi doğrudur. Her ikisi de aynı bütçe sürecinden finanse edilebilir ve aynı kişilerin çoğunu kullanabilir. Her ikisi de geniş bir yelpazede aynı yönetim becerilerini gerektirir: yazılı ve sözlü iletişim, çatışma çözümü, motivasyon, muhasebe ve müzakere, bunlardan sadece birkaçıdır.

Ancak bu benzerlikler, projeler ile devam eden operasyonlar arasındaki gerçek farklılıkları gizleyebilir. Bu farklılıkları tanımak, farklı zorlukların daha iyi anlaşılmasına yol açar. Projeler, önceki bölümde gördüğümüz gibi, farklı yönetim disiplinleri gerektiren benzersiz sorunlara sahiptir. Proje yöneticileri, etkili liderler olmak için bu disiplinleri öğrenmelidir.


İşletmelerde projelerin Sınıflandırılması
aşağıdakilerden hangisi proje yönetimi süreçlerinden biri değildir?
C tipi proje nedir
Proje yönetimi Aşamaları
D tipi proje Nedir
A tipi proje örnekleri
Proje Yönetimi Örnekleri
D tipi proje örnekleri


 DİSİPLİNİN EVRİMİ

İnsanların bir barınak inşa etmek veya bir ürün yetiştirmek için ilk kez birlikte çalıştıkları zamandan beri, projeler ve proje yönetimi vardı. Yine de resmi bir proje yönetimi disiplini ancak II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ortaya çıkmıştır. Savaş sırasında ve hemen sonrasında, ABD hükümeti çok büyük silah geliştirme projeleriyle uğraştı. İlk atom bombasının tasarlanıp inşa edildiği Manhattan Projesi, genellikle modern proje yönetimi tekniklerini kullanan ilk proje olarak kabul edilmektedir.

Nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar ve savaş gemileri inşa etmeye yönelik müteakip hükümet girişimleri o kadar çok yenilik ve icat gerektirdi ve o kadar çok pahalıydı ki, mevcut yönetim teknikleriyle yönetilemezlerdi. İlk modern proje yönetimi yöntemleri, bu muazzam projelerle başa çıkmak için inşa edildi. İsimleri program değerlendirme ve inceleme tekniği (PERT) ve kritik yol yöntemi (CPM) bugün hala iyi bilinmektedir.

Bir disiplin olarak proje yönetiminin gelişimini anlamak, bugünün dünyasındaki rolüne dair fikir verebilir. Dünya Savaşı’ndan önce, proje yönetimi teknik bilginin bir alt kümesi olarak görülüyordu. Örneğin, oğlu Washington ile birlikte ABD’nin inşaatını tasarlayan ve yöneten, çelik halatlarla asma köprülerin yapılmasına öncülük eden bir inşaat mühendisiydi.

Ancak, büyük bir inşaat mühendisi olarak bilinmesine rağmen, bu köprüyü ve diğer köprüleri kuran zaferleri, en az yönetim becerileri kadar önemliydi.  Bugün bile, proje yönetimi bağımsız bir disiplin olarak tanınırken, bu kişi ister mühendis, ister muhasebeci veya doktor olsun, onu baş teknisyenin haklı alanı olarak görmek hala yaygındır.

ABD hükümetinin yukarıda belirtilen atom ve nükleer projelerle ilgili deneyimi bu görüşü değiştirmeye başladı. Bu dev projelerin pek çok yönü olduğundan, tüm teknik kararlardan tek bir kişi sorumlu olamazdı. Koordinasyon ve iletişim içeren darboğazlar ilerlemeyi kısıtlamaya başladı. Ayrıca Kongre, bu programlara akan muazzam miktardaki paranın bir miktar muhasebeleştirilmesini talep etti.

Bu değişim potası, projeleri planlamak ve yönetmek için ilk resmi yönetim prosedürlerini şekillendirdi. Nükleer fizik veya denizaltı harbi konusunda uzman bilgisi hâlâ gerekli olsa da, bu projelerin yöneticilerinin artık kendi alanlarında önde gelen uzmanlar olmaları gerekmiyordu.

O zamandan beri, ABD hükümeti proje yönetimi tekniklerinin geliştirilmesinde ve teşvik edilmesinde bir lider olmuştur, çünkü bu tekniklerin devasa savunma, uzay ve sivil projelerini yönetmek için gerekli olmaya devam etmesi çok iyi bir nedendir.

Yirminci yüzyılın son yarısında, proje yönetimi, kabul edilmeyen bir beceri setinden, akademik dereceler ve sertifikalarla tamamlanan, tanınan bir mesleğe dönüştü.

Ancak geriye kalan önemli bir kaç soru var:

  • Proje yönetimi, teknik bir uzmanlıktan bağımsız olarak anlaşılabilen ve uygulanabilen bir dizi bilgi ve teknik midir?
  • Bir projeyi etkili bir şekilde yönetmek için teknik bilgi ne dereceye kadar gereklidir?
  • Tasarlamış ve ardından onu tamamlamak için hiçbir mühendislik becerisi olmayan bir proje yöneticisi çalıştırmış olabilir mi?

odev.yaptırma.com.tr ailesi olarak size her konuda destek sunabiliriz. Tek yapmanız gereken iletişim adreslerimizden bizlere ulaşmak!



Tüm alanlara özgü, literatür taraması yaptırma, simülasyon yaptırma, analiz yaptırma, çeviri yaptırma, makale ödevi yaptırma, dergi makalesi yaptırma, sunum ödevi yaptırma ve model oluşturma çalışmaları yapmaktayız.


İletişim Formu

* işareti olan alanlar zorunludur

Talep Formu

İşleriniz Ankara'da Billgatesweb şirketi garantisiyle yapılmaktadır.

0312 276 75 93 (Telefonlara cevap vermiyoruz. Mail kanallarını kullanabilirsiniz.)

+ 90 542 371 29 52 (Whatsapp mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.)

bestessayhomework@gmail.com (Belgelerinizi Buraya Gönderin)

Aşağıdaki formu doldurup, anında fiyat teklifinizi alın.

Almak İstediğiniz Hizmet *
İntihal Raporu İstiyor musunuz? (Standart olarak %15 altında hazırlanacaktır)
yazar avatarı
odev yaptirmasitesi

Bir yanıt yazın