Küreselleşme ve Ekonomi İlişkisi

Araştırmada Listeleme


Ödev Nasıl Yapılır? – Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri – Tez Yaptırma – Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Ödev Yaptırma – Tez Yaptırma Ücretleri – Sunum Hazırlığı Yaptırma – Dergi Makalesi Yaptırma – Dergi Makalesi Yazdırma


Araştırmada Listeleme

Araştırmanın bir başka işareti de aşırı listelemedir; birinci, ikinci, üçüncü olarak tablo formu ile metin arasında yarı yolda olan alışkanlık. Bu tür listeleme, içinden geçen ana hatların daha fazlası olabilir. Malzemeyi metne örebilmek için biraz girişimde bulunulmalıdır.

Yani liste (1) elmalı turta yapmakla başlıyorsa, sonraki madde (2) yaban mersinli turta yapmak olmamalıdır.

(a) ticari anlaşmanın feshi ile başlayan, (b) kadınlara ve çocuklara ayrılmalarını tavsiye etme ve (c) mali yardımın geri çekilmesi ile sona eren bir diplomatik krizde önerilen adımların listesi. (a) ticari anlaşmanın feshi, (b) kadınlara ve çocuklara ayrılmaları tavsiyesi ve (c) mali yardımın geri çekilmesi şeklinde olmalıdır. Hangi form kullanılırsa kullanılsın, girişler dilbilgisi açısından paralel olmalıdır. İlköğretim mi? Hatırlaması çok zor, aslında ve sonsuza kadar bilimsel elyazmalarında yanlış çıkıyor.

Listelemeyle ilgili hatırlanması gereken bir başka nokta da, yazarların birinci, ikinci, üçüncü sıraya göre başlatıldıklarında, vaatlerini derhal yerine getirmeleri gerektiğidir. İlk iki ekole birkaç paragraf uzaklıktayken ‘üçüncü düşünce ekolü’ ile karşılaşmak endişe verici.

Dikkatli okuyucular bile kendilerinin ve yazarın doğru saydığından emin olmak için geriye bakma eğilimindedir. Çoğu zaman çok paragraflı bir liste gereklidir, ancak bu olduğunda a, b, c’nin duyurusu, listedeki yalnızca ilk öğenin tam olarak ele alınmasını içeren paragrafta olmamalıdır. Bu başka bir temel ve sık görülen hatadır.

Başlıklar ve alt başlıklar da hangisinin kalması ve hangilerinin kalmaması gerektiğini görmek için incelenmeye değer. Bazen yararlı olsalar da, başlıklar aynı zamanda tezin taslağı da olabilir. Başlıklar her zaman ders kitabı görünümündedir.

Okuyucu sadece metnin kendisiyle karıştırılmadan hareket ettirilebiliyorsa, başlıklara ihtiyaç duyulmamalıdır. Ancak, eşit öneme sahip birkaç nokta tartışılıyorsa, başlıklar bunları hatırlamayı kolaylaştırabilir ve okuyucuya uygun bir referans sağlayabilir.

Tekrarlamalar

Hepimizin vurgu için tekrarlama eğilimi vardır – kendi kendini baltalayan bir egzersiz çünkü tekrarlama sadece argümanı zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda onu karartır. Etkisi, birinin yapacağı yerde iki sıfat kullanmanınkiyle aynıdır. Görünüşe göre iki kelime bir kelimeden iki kat daha güçlü olmalı, ancak yazı niceliksel değil. Kalite, sayılardan daha önemlidir.

Bazı yazarlar, okuyucularının asıl noktayı kaçırmamasını sağlamak için kasıtlı olarak tekrar kullanır. Ancak okuyucular örtük küçümsemeyi kaçırmazlar. Yazar sanki ‘İlk turda kaçırdıysanız, işte yine burada’ diyormuş gibi. İlk seferinde ne demek istediğimi anlayacağına pek güvenmemiştim.’ Uykulu öğrenciyi şımartmak için yine sınıftan bir geçiş tekniğimiz var.

Yine de çoğu tekrar kasıtlı değildir ve ortadan kaldırılabilir. Yazarın geri adım atması ve esere biraz perspektifle bakması, taslağın biraz toz toplamasına izin vermesi ve sonra tekrar alması gerekiyor. Tekrarlama daha sonra öne çıkacaktır.

Aynı fikirleri farklı kelimelerle tekrarlamaktan özellikle sakınılmalıdır. Yazarlar bazen anlamlarını bir cümlede ifade etmekte zorlanırlar ve ardından ilk cümlede kalıp onu açıklığa kavuşturmak yerine aynı şeyi söylemek için farklı kelime kombinasyonlarını denedikleri bir sonraki cümleye geçerler.

Yazarlar bir cümlenin başında ‘başka bir deyişle’ ile karşılaştıklarında, duraklamalı ve düşünmelidirler. Yeniden ifade ederek tekrar ettiklerini fark edebilirler. Muhtemelen el yazmalarındaki çoğu tekrar, bir kez daha gözden geçirme konusundaki isteksizliğin doğrudan bir sonucudur. Alternatif rotalar ve daha kuru yollar düşünmeye zaman ayırmaktansa kendi nesirimizin çamurunda ağır ağır ilerliyoruz. Çoğumuz için düşünmek, hareket etmekten her zaman daha zordur.


Nitel araştırma kaç kişi ile yapılır
SOSYAL BİLİMLERDE araştırma Yöntemleri örneklem
Nitel araştırmalarda genelleme yapılır mi
Makalede evren ve örneklem nasıl yazılır
Nitel araştırmalarda Geçerlik ve güvenirlik
Araştırma sürecinde kullanılan örnekleme türleri nelerdir
Bilimsel araştırma yöntemleri örneklem büyüklüğü
Nitel araştırma Nedir


Aşırı Alıntı

Aşırı uzun bir elyazmasında olası kesintileri aramak için ilk yerlerden biri alıntılanan malzemedir. Alıntılar bir sayfayı canlandırır, ancak bir kitap bunlarla süslendiğinde, dolgu malzemesi gibi görünürler, yazarın kararsızlığına işaret ederler ve basitçe dayanılacak koltuk değnekleri haline gelirler. Okuyucu, yazarın işi başkalarının yapmasına izin verdiğinden şüphelenmeye başlar.

Tam bir alıntı kullanmak yerine, bir yazar bazen başka kelimelerle ifade ederek veya belki de yalnızca karakteristik veya çarpıcı bir kelime veya ifadeyi alıntılayarak daha fazlasını başarabilir. Bir alıntı kullanmadan önce yazar şunu sormalıdır: Gerekli bir noktaya değiniyor mu? Somutluk katıyor mu? Ne hakkında konuştuğunu daha az kelimeyle açıklıyor mu?

Birbirimizin çalışmaları üzerine inşa ediyoruz. Gerekli bir noktayı belirtmekte zorlanıyorsak ve başka biri bunu daha iyi açıkladıysa, yalnızca okuyucuya mümkün olan en iyi molayı vermekle ilgilenmeliyiz.

Bu nedenle, (doğal olarak) tam itibarlı bir alıntı, bir açıklama aracı, yararlı bir araç olabilir. Bir yazar, anlamını kendisinin verebileceğinden daha iyi verdiği için, güzel ya da esprili olduğu için ya da bunların okuyucusunda bir çağrışım akoruna dokunmasını beklediği için ya da istediği için daha önce kullanılmış sözcüklerle kendini ifade eder. öğrenildiğini veya iyi okunduğunu göstermek için. Son saik nedeniyle alıntılar her zaman yanlış tavsiye edilir.

Bir alıntıyı ‘güzel veya esprili’ olduğu için kullanmak da, özellikle akademik bir çalışmada kötü tavsiye edilebilir. Güzelliğin de, zekânın da tehlikeleri vardır. Bu iki nitelik, bir alıntının bağlamda uygun veya yararlı olduğu konusunda yanılgıya düşebilir, oysa öyle değildir.

Somutluk katmak için alıntı yapmak için gösterdiğim ikinci neden, akademik yazımda özel bir öneme sahiptir. Bir yazar, doğrudan alıntı kullanarak kitabın aşırı derecede soyut olmasını engelleyebilir ve okuyucuyu, hatta en akademik olanı bile, entelektüel kavramın ampirik dünyasından biraz olsun kurtarabilir.

İyi seçilmiş bir alıntıda konuşmacının sesini zihinsel olarak duyarız ve bu sessiz yankı, metni anlamamıza fazladan bir boyut katar. Bu tür bir doğrudan alıntı her zaman daha güçlüdür çünkü fikirler başka bir kişinin zihninden süzülmemiştir.


odev.yaptırma.com.tr ailesi olarak size her konuda destek sunabiliriz. Tek yapmanız gereken iletişim adreslerimizden bizlere ulaşmak!



Tüm alanlara özgü, literatür taraması yaptırma, simülasyon yaptırma, analiz yaptırma, çeviri yaptırma, makale ödevi yaptırma, dergi makalesi yaptırma, sunum ödevi yaptırma ve model oluşturma çalışmaları yapmaktayız.


 

yazar avatarı
odev yaptirmasitesi

Bir yanıt yazın