Ürün ve Proje Kapsamı

Verileri Sunmanın İlkeleri


Ödev Nasıl Yapılır? – Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri – Tez Yaptırma – Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Ödev Yaptırma – Tez Yaptırma Ücretleri – Sunum Hazırlığı Yaptırma – Dergi Makalesi Yaptırma – Dergi Makalesi Yazdırma


Verileri Sunmanın İlkeleri

Her türlü ayrıntılı kanıtın etkin bir şekilde seçilmesi ve sunulması için hayati önem taşıyan temel ilke, bilme ihtiyacı kriteridir. Önce şunu sorun: “Analizimin sonuçlarını kabul etmek için okuyucularımın neyi görmesi veya bilmesi gerekecek?”

Ardından, tam olarak bu ihtiyaçları karşılayan bilgileri sağlamaya başlayın, ne eksik ne fazla. Farklı tipte okuyucuların ihtiyaçları çok farklıysa, bir grubun taleplerini bir yerde ve diğer grubun ihtiyaçlarını başka bir yerde ele alarak onları bölümlere ayırmanız gerekir.

Örneğin, metninizi doğrudan okumayı hedefleyen uzman olmayan kişilerin çoğu, ana metinde sağlanan yalnızca stratejik olarak önemli bilgileri görmeye ihtiyaç duyabilir. Aynı zamanda, özellikle analizinizi profesyonel olarak kontrol etmek veya değerlendirmekle ilgilenen okuyucular (doktora sınav görevlileriniz gibi), ana metin sergilerini desteklemek için bölüm ve ayetler veren ayrıntılı ekleri görmek isteyebilirler.

Son olarak, daha da küçük bir okuyucu grubu, analizinizi ayrıntılı olarak tekrarlamak veya temel kanıtlarınızdan bazılarını kendi farklı analizlerinde kullanmak isteyebilir. Bu küçük grup için, tüm kanıtlarınızın ve kaynak bilgilerinizin eksiksiz bir şekilde belgelenmesini sağlamak uygun olabilir.

Çok fazla veri ve sayısal bilgi içeren tezlerde, okuyucularınızı bu şekilde bölümlere ayırmak, ana metinde oldukça erişilebilir çizelge ve tablolar ve yalnızca ayrıntılı analiz sonuçlarınızın özetlerini sağlamak anlamına gelir. Ardından, Araştırma Yöntemleri Eki, analizlerinizde kullanılan yöntem ve teknikleri ayrıntılı olarak açıklayabilir ve bir veri eki, sonuçların tam çıktılarını içerebilir.

Son olarak, analizlerinizi tekrarlamak isteyen herkes için tüm veri kaynaklarınızı eksiksiz bir şekilde arka kapağa ciltlenmiş bir CD’de sağlayabilirsiniz. Sayısal verileri olmayan ancak ana metnin arkasında çok sayıda dokümantasyon analizi veya görüşme materyali bulunan tezlerde benzer bir yaklaşım geçerli olabilir.

Ana bölümler, normal metin olarak devam eden çok sayıda kısa alıntı veya girintili alıntılar olarak veya metin kutularında işlenen daha uzun alıntılar içerebilir. (Modern kelime işlemcilerin gelişmiş yetenekleri göz önüne alındığında kutular artan bir eğilimdir.) Bu seçici alıntılar, eklerde veya beraberindeki bir CD’de yer alan belgelerden veya görüşme dökümlerinden tam alıntılarla desteklenebilir.

“Bilmesi gereken” kriteri, ana metne nelerin dahil edilmesi gerektiğini, nelerin eklere veya eklere yerleştirilmesi gerektiğini ve nelerin yalnızca referans için yedek CD’de olması gerektiğini belirler. Teziniz için, ‘kayıt için’ basılmış büyük tablolar veya argümanınızın akışını ve gelişimini bozan aşırı uzun röportaj alıntıları gibi uyumsuz unsurların ana metne dahil edilmemesi önemlidir.

“Bilmesi gereken” kriteri, hangi düzeyde röportajın uygun olduğuna, doğru ayrıntı derecesine karar vermenize yardımcı olmada da önemli bir rol oynamalıdır. Diyelim ki bir noktada Birleşik Krallık işgücü piyasası rakamını alıntılamak istiyorum ve resmi kaynaklar işsiz sayısını 1.215.689 olarak veriyor.


Grafiklerde veri etiketleri hangi seçenek ile ayrılamaz
Sütun grafiği oluşturma online
Sütun grafiği OLUŞTURMA
Sütun grafiği Nedir
hangisini adres mektup birleştirme aracında veri kaynağı olarak kullanabiliriz.
Veri etiketleri özelliği açıldığında grafiklerde değerler sayısal olarak gösterilebilir
Dikey sütun grafiği
Kodlama ile Grafik oluşturma


Olağan akademik prosedür, bu sayıyı hiçbir şekilde değiştirilmeden tam olarak alıntılamak olacaktır. Ancak bir takım sorunlar ortaya çıkıyor. Okuyucuların bu tam sayıyı gerçekten bilmeleri gerekiyor mu? Sayının en yakın bir kişiye mi, en yakın ona mı, en yakın yüze mi, bine mi kesin olduğu umurlarında mı? Argümanınız bağlamında, sayı 1,21 milyon, hatta 1,2 milyon işsiz olarak ifade edilse, herhangi bir önemli bilgiyi kaybederler mi?

Bazı üniversite insanları, yazarlar olarak metinlerinin aktardığı ayrıntı düzeyini azaltmaları veya azaltmaları gerektiği fikrine hemen sinirleneceklerdir. Görüşleri, tembel okuyuculara “yaltaklanmak” veya insanlar için işleri kolaylaştırmak onların işi olmadığı yönünde olabilir. Sosyal bilimlerde bazı eleştirmenler, “fizik kıskançlığından”, yani artan akademik prestij peşinde koşarak fizik bilimlerindeki uygulamaları taklit etme arzusundan mustarip birçok akademisyen olduğunu ileri sürerler.

Bu tür iddiaların doğruluğu ne olursa olsun, karmaşık sayıların ve çoklu ondalık basamakların alıntılanmasını sistematik bilimsel çabanın temel tılsımları olarak gören pek çok insan kesinlikle vardır.

Onlar için ‘kolay’ metin üretimi değil, bunun yerine röportajda her zaman kesin doğruluğa vurgu. Ancak bir an için 1.215.689 işsiz insanı bildirmenin “bilimsel” sonuçlarını düşünün. Metninize böyle kesin bir sayı eklemek, devlet sayım sistemlerinin doğruluğunun artı veya eksi 1 olduğuna inandığınızı gösterir.

Bu rakamın tamamını alıntılamak aynı zamanda gerçek rakamın 1.215.685 veya 1.215.691 değil, tam olarak 1.215.689 kişi olduğundan emin olduğunuz anlamına gelir. Aslında resmi istatistiklerin bu kadar doğru olma ihtimali çok düşük. Gerçekten bilimsel bir yaklaşım, yalnızca verilere makul bir güven duyabileceğimiz basamak sayısına kadar doğru bilgileri bildirmek olacaktır.

Pek çok sayının ele alınmasında tamamen düzmece “bilimselliğin” daha kötü örneklerine birçok doktora tezinde rastlanır. Öğrencilerin aşağıdaki gibi basit hatalar yaptığını görmek yaygındır. 1021 katılımcıyla yapılan ulusal bir ankette 579 kişinin internette gezinmeyi denediğini bildirdiğini varsayalım.

Çok saf bir analist (579-100)/1021’i hesaplayacak ve yanıt verenlerin yüzde 56,71’inin Web’de gezinmeyi denediğini bildirecektir. Ancak bu asgari büyüklükteki ulusal bir örneklem anketinde, popülasyonu örneklemedeki standart hata genellikle yüzde 3 olacaktır.

Bu nedenle, ankete katılanların yüzde 57’si olarak sörf yapmak makul olacaktır, ancak yalnızca, örneklenen tüm popülasyonda gerçek sörf oranının yüzde 54 ila 60 arasında olduğu konusunda yüzde 95’lik bir olasılık olduğu anlamına gelir. Metnine yüzde 56.71 yazan biri artık bilimsel olmuyor. Bunun yerine, ele aldıkları temel verilerin doğruluk düzeyi hakkında en ufak bir fikre sahip olmadıklarını ortaya koyuyorlar.

“Bilmesi gereken” kriteri, ne tür dikkat noktalarına ihtiyaç duyulduğunu veya farklı noktalarda en uygun olduğunu belirlemede de yardımcı olabilir. Okuyucular için sayısal verilerin karmaşıklığını büyük ölçüde azaltmanın basit ve göze batmayan bir yolu, onları tablolar halinde sunmak yerine çizelgeler ve grafikler halinde resmetmektir.

İşsizlerin sayısının zaman içinde nasıl hareket ettiğini gösteren uygun şekilde ölçeklendirilmiş bir çizelgede, 1.215.689’luk orijinal veri rakamı, okuyucular için etkili bir şekilde “bir milyondan biraz fazla” olarak görünebilir. Bu, okuyucuların sahip olması için uygun bir bilgi düzeyiyse, bir grafik kullanarak çok daha fazla veriyi çok daha erişilebilir bir şekilde iletebilirsiniz. Buradaki bir resim kesinlikle bir tablonun hücrelerindeki 1000 rakamdan daha değerli olabilir.


odev.yaptırma.com.tr ailesi olarak size her konuda destek sunabiliriz. Tek yapmanız gereken iletişim adreslerimizden bizlere ulaşmak!



Tüm alanlara özgü, literatür taraması yaptırma, simülasyon yaptırma, analiz yaptırma, çeviri yaptırma, makale ödevi yaptırma, dergi makalesi yaptırma, sunum ödevi yaptırma ve model oluşturma çalışmaları yapmaktayız.


 

Herhangi Bir Alan Bulunamadı.
yazar avatarı
odev yaptirmasitesi

Bir yanıt yazın