Ödev Nasıl Yapılır? – Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri – Tez Yaptırma – Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Ödev Yaptırma – Tez Yaptırma Ücretleri – Sunum Hazırlığı Yaptırma – Dergi Makalesi Yaptırma – Dergi Makalesi Yazdırma
RİSK YÖNETİMİ ÇERÇEVESİ
1990’ların başında borç verenin orijinal geliştiricilere haciz koymasının ardından güzel bir yeni ofis kulesi satın aldı. Şehir yönetimi, büyük bir kısmı boş olduğu için binayı büyük bir indirimle satın alabildi. Müteahhitler kuleyi inşa ederken bir risk aldılar ve şehir merkezindeki ofis piyasası bir çöküşe uğradığında para kaybetmeye başladılar. İnşaat sırasında maliyet aşımlarına dair hiçbir kanıt yoktu; ofis alanı talebi basitçe gerçekleşmedi.
Bu, başarısız bir iş girişimi olduğu ortaya çıkan başarılı bir projeye (zamanında ve bütçeye uygun güzel bir bina) bir örnektir. İş riski, tüm ticari faaliyetlerin doğasında vardır, ancak bunu yönetmek nadiren proje yöneticisinin işidir; bu sorumluluk proje sahibine aittir. Doğru projeyi seçmek iş riskidir. Paydaşların hedeflerini karşılamak için belirsizliği yönetmek, proje riskidir.
Proje boyunca tekrarlanan bir risk yönetimi sürecini tanımlar:
• Riskleri tanımlayın. Proje hedeflerini tehdit eden tüm faktörleri sistematik olarak bulun.
• Bir yanıt geliştirin. Her riski, olası zararı ve olasılık derecesi açısından tanımlayın ve her durumda riski azaltmak için stratejiler geliştirin. Çoğu projenin muazzam sayıda potansiyel riski vardır. Potansiyel hasarın ve bir riskin meydana gelme olasılığının belirlenmesi, ekibin riskleri öncelik sırasına koymasını ve dikkatlerini en çok fayda sağladığı noktalara odaklamasını sağlar.
• Rezervler oluşturun. Proje için belirli risklerin (bilinen riskler) ortaya çıkması durumunda kullanılacak ek finansmanın yanı sıra bilinmeyen riskler için de fon ayırın.
• Sürekli risk yönetimi. Stratejileri uygulayın ve bu değişikliklerin proje üzerindeki etkilerini izleyin. Risk stratejileri uygulamaya konuldukça ince ayar gerektirebilir. Yeni riskler bulundukça, bilinen risklerden kaçınıldıkça ve risk rezervleri harcandıkça paydaşlarla iletişim kurun.
Devam Eden Risk Kontrolünü Planlayın
Bir projenin başında proaktif olarak risk planlaması yapmak akıllıcaysa, proje sırasında sürekli olarak risk planlaması yapmak daha da akıllıcadır. Bir proje üzerinde çalışma sürecinde, genellikle hem büyük hem de küçük yeni riskler ortaya çıkacaktır. Risk yönetimi, ancak adımları bilinçli olarak tekrarlanırsa ve proje ömrü boyunca tüm risklere uygulanırsa başarılı olur. Devam eden risk yönetimi için planlama, risk kontrolünün bir parçasıdır ve genellikle ya iletişim planında ya da belirli bir risk yönetimi planında (daha sonra tartışılacak) belgelenir.
RİSKLERİ BELİRLEYİN
Bu bölümün başındaki senaryolardan biri, savaş uçaklarında inşa ettikleri yeni malzemenin gücü konusunda endişe duyan savunma müteahhitlerini içeriyordu. Bu örnekte, risk yönetiminin ilk kritik adımı gerçekleştirilmiştir: Risk tanımlanmıştır. Riski belirlemek, beceri, deneyim ve hem proje yönetimi sanatı hem de bilimi olan proje yönetimi tekniklerine ilişkin eksiksiz bir bilgi gerektirir.
Riski belirlemek için dört teknik vardır: paydaşlara sormak; olası risklerin bir listesini yapmak (bir risk profili); geçmişten, benzer projelerden ders almak; ve program ve bütçedeki risklere odaklanmak. Bu dört tekniğe ayrıntılı olarak bakacağız ve daha iyi çalışmaları için ipuçları vereceğiz.
Menfaat Sahiplerinden Riske İlişkin Bilgilerin Alınması
Bir projede neyin yanlış gidebileceğini bilmek istiyorsanız, ekipteki insanlara sorun; muhtemelen projeye atandıklarından beri kendi listelerini yapıyorlardır. Ekibi proje risklerini belirlemeye dahil etmenin iki yolu vardır.
1. Beyin fırtınası oturumları. Fikir üretmek için herkesin favori yöntemi, riskleri belirlemek için iyi çalışır. Paydaşları ve projeye dahil olan diğer kişileri bir araya toplayın ve temel beyin fırtınası kurallarına uyun:
• Mümkün olduğunca büyük bir potansiyel risk listesi oluşturun. Riskleri adlandırıldıkları şekliyle değerlendirmeye çalışmayın; grubun yaratıcılığının akmasına izin verin.
• Potansiyel risklerin bir listesini oluşturduktan sonra, benzer riskleri birleştirin ve hepsini büyüklük ve olasılığa göre sıralayın. Projeyi etkileme şansı çok az olan risklerin üzeri çizilebilir.
Toplantıda tüm riskleri çözmeye çalışmayın. Kolay yanıtlar varsa, bunları yakaladığınızdan emin olun, ancak oturumu yanıt geliştirmeye değil, risk belirlemeye odaklayın.
2. Görüşme. Bireylerle risk hakkında görüşmek, beyin fırtınasından daha yapılandırılmış bir yaklaşım gerektirir. Belirli sorular içeren bir risk profili kullanmak, görüşülen kişiyi projenin tüm yönleri hakkında düşünmeye teşvik etmeye yardımcı olacaktır.
COSO KURUMSAL risk yönetimi
KURUMSAL Risk yönetimi pdf
Etkin risk yönetim çerçevesi nelerdir
Risk yönetimi bağlamında kontrol yöntemleri
Kurumsal risk yönetimi Nedir
İki sonuçlu risk
Kurumsal risk Nedir
Risk yönetim süreci
Tüm Perspektifleri Dahil Etme
İnsanlar, proje rollerine bağlı olarak projeye farklı bakış açıları getirir. Müşterileri, sponsorları, ekip üyelerini, taşeronları, fonksiyonel yönetimi ve benzer projelerde çalışmış kişileri eklediğinizden emin olun. Hepsinin projede bir payı var ve başarısını garantilemek için bu şansı memnuniyetle kullanacaklar.
Risk Profili Kullanma
Bir projenin başarılı olmasını sağlamanın en iyi yollarından biri, geçmiş projelerden alınan dersleri uygulamaktır. Bu, bir risk profili kullanılarak yapılır. Risk profili, projelerdeki geleneksel belirsizlik alanlarını ele alan soruların bir listesidir. Bu sorular önceki benzer projelerden toplanmış ve rafine edilmiştir. Risk profili oluşturmak devam eden bir süreçtir: Bu projenin sonunda öğrenilenler profile dahil edilecektir.
İyi risk profilleri şu temel yönergeleri takip eder:
• Sektöre özgüdürler. Örneğin, bir bilgi sistemi kurmak, bir alışveriş merkezi inşa etmekten farklıdır.
• Kuruluşa özeldirler. Sektöre özgü profiller başlamak için iyi bir yer olsa da, bir şirkete veya departmana özgü riskleri ele aldıklarında profiller daha da iyidir.
• Hem ürün hem de yönetim risklerini ele alırlar. Yeni teknolojinin kullanılması veya geliştirilmesi ile ilgili riskler, ürün riskleridir. Yönetim riski, ekibin coğrafi olarak dağılmış olup olmadığı gibi proje yönetimi konularını ele alır. Hem ürün hem de yönetim risklerine ilişkin örneklere sahiptir.
• Her bir riskin büyüklüğünü tahmin ederler. “Yüksek-orta-düşük” gibi basit, öznel risk göstergeleri bile, belirli risk faktörlerinin daha net bir şekilde değerlendirilmesine katkıda bulunur. Daha spesifik nicel göstergeler, birçok projede daha fazla iyileştirme ve doğruluk fırsatı sunar.
Risk profilleri, bireysel projelerden bağımsız bir kişi veya grup tarafından oluşturulur ve korunur. Risk profilinin koruyucusu, risk profilinin ne kadar iyi çalıştığını öğrenmek ve profile eklenmesi gereken yeni riskleri belirlemek için proje sonrası incelemelere katılır. Bu profiller, güncel tutulduğunda, proje başarısının güçlü bir göstergesi haline gelir. Firmanın geçmiş projelerinin birleşik deneyimi, sorularında yaşıyor. İyi risk profilleri satın almak bile mümkündür. Danışmanlık firmaları bunları proje yönetim hizmetlerinin bir parçası olarak satacaktır
“odev.yaptırma.com.tr“ ailesi olarak size her konuda destek sunabiliriz. Tek yapmanız gereken iletişim adreslerimizden bizlere ulaşmak!
Tüm alanlara özgü, literatür taraması yaptırma, simülasyon yaptırma, analiz yaptırma, çeviri yaptırma, makale ödevi yaptırma, dergi makalesi yaptırma, sunum ödevi yaptırma ve model oluşturma çalışmaları yapmaktayız.