Ödev Nasıl Yapılır? – Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri – Tez Yaptırma – Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Ödev Yaptırma – Tez Yaptırma Ücretleri – Sunum Hazırlığı Yaptırma – Dergi Makalesi Yaptırma – Dergi Makalesi Yazdırma
Hipotezleri Belirleme
İlerlemeden önce, hipotezleri nasıl ifade ettiğimize ve hipotezleri ifade ettikten sonra onlarla ne yaptığımıza daha yakından bakmamız gerekiyor. Dört temel kural olduğunu gördük ve bu kurallara uyan güzel bir örneğe baktık. Bu kurallardan bazıları çok basittir, ancak daha sonra olası yanlış anlamaları önlemek için düzeltmemiz gereken nüanslar vardır.
Hipotezlerin Yönü
Az önce gördüğümüz gibi, hem gözlemlerim hem de araştırma, sabah fen bilgisi çalışan öğrencilerin, öğleden sonra fen bilgisi alan öğrencilerden daha yüksek başarı gösterdiğini ortaya koydu. Hem gözlemlerimle hem de okumalarımla çelişeceğinden, bir öğrencinin bilim aldığı günün saatinin başarı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını varsaymak mantıklı olmaz.
Okumalarımızı veya gözlemlerimizi yansıtmak için hipotezlerin belirtilmesi gerektiğinden, yönlü veya yönsüz hipotezleri belirtmek gerekir.
Yönlü bir hipotezin kullanılması, sonuçlarımızda “büyüktür” veya “küçüktür” ilişkisi beklediğimizi gösterir. Yönsüz hipotezler, sonuçlarımızda bir farklılık beklediğimizi ancak bunun “büyüktür” veya “küçüktür” ilişkisi olup olmayacağını bilmediğimizi gösterir.
Topladığımız veriler ile kesin bir değer (örneğin, bir hasta grubunun ortalama vücut ısısı 98,6°) arasında karşılaştırma yapmak için her iki hipotez türünü de kullanabiliriz veya bunları, elimizdeki iki veya daha fazla veri grubunu karşılaştırmak için kullanabiliriz.
Hipotezleri Kullanma
Pek çok durumda, hakkında veri topladığımız bir değişkenin kesin bir değerden daha büyük olduğunu varsaymak ilgimizi çekebilir. Örneğin, bir grup öğrenciye bir IQ testi uygularsak, öğrencilerimizin ortalama IQ’sunun ulusal ortalama olan 100’den büyük olduğunu varsayabiliriz. aşağıdaki hipotezi kullanırdık.
Bir şeyi kesin bir değerle karşılaştırmadığımızda, iki veya daha fazla gruptan toplanan verileri karşılaştıran hipotezler belirtebiliriz.
Örneğin, fen bilgisi öğrencilerinin sabah ve öğleden sonra başarıları arasındaki farkla ilgili olarak ortaya koyduğumuz hipotezle, sabah grubunun öğleden sonra grubuna göre daha yüksek puanlar almasını bekliyoruz. Kesin bir değer belirtmiyoruz; sadece bir grubun diğerinden daha iyi yapacağını söylüyoruz.
Basit hipotez Örnekleri
Hipotez cümlesi
Hipotez Örnekleri
Sağlıkla ilgili hipotez örnekleri
Eğitimle ilgili hipotez örnekleri
Makalede hipotez örneği
Sosyal bilimlerde hipotez Örnekleri
Tezde hipotez nasıl yazılır
Yönlü Hipotezler
Aynı şeyi “daha az” bir senaryoya bakarken de yapabiliriz. Örneğin, okulumuzdaki disiplin sorunlarının artmasıyla ilgilendiğimizi ve üniforma giymesi gereken öğrencilerin üniforma giymesi gerekmeyen okullardaki öğrencilere göre daha az disiplin sorunu yaşadıklarını gösteren araştırmalar okuduğumuzu varsayalım.
Öğrencilerimizden üniforma giymelerini istemeden önce, bu iddiayı kendimiz kontrol etmeye karar veriyoruz. İlçemizde üniforma zorunlu olan okullar ve üniforma zorunlu olmayan okulları tespit etmek kolay olacaktır. O zaman aşağıdaki hipotezi araştırmak için gerekli verileri toplamak basit bir mesele olacaktır.
Kesin bir değerle karşılaştırma yapmak da mümkündür. Örneğin, doktora programımızdan ayrılan yüksek sayıyı araştırdığımızı ve mezuniyet oranımızın %50 olan ulusal ortalamanın altında olup olmadığını öğrenmek istediğimizi hayal edin. Çalışmamızı yürütmek için aşağıdaki hipotezi ifade edeceğiz.
Yönsüz Hipotezler
Önceki örneklerde, hipotezler literatürle veya deneyimlerimizle tutarlıydı; onları başka bir şekilde ifade etmek mantıklı olmaz. Bununla birlikte, önceki araştırmalar veya gözlemlerimiz çelişkili olduğunda ne olur?
Bu soruyu cevaplamak için, örnek olarak şu anda blok çizelgeleme üzerine hararetli tartışmayı kullanalım. Blok programlamayı duymamış olanlar için, ortaokul ve lise öğrencilerinin gün aşırı uzun süre derslere katıldıkları yerdir.
Örneğin, bir öğrenci, her biri her gün birer saat geleneksel bir sınıfta toplanan altı sınıfa kaydolabilir. Blok programlı bir okulda, öğrenci bir gün ikişer saatlik üç ders için toplanır ve ertesi gün diğer üç sınıfla ikişer saat toplanır.
Taraftarlar, daha uzun sürelerin öğretmenlerin daha fazla ayrıntıya girmesine ve daha anlamlı sınıf oturumları yapmasına izin verdiğini düşünüyor. Blok çizelgelemenin karşıtları, birçok öğretmenin daha uzun bir ders saatini nasıl etkili bir şekilde kullanacağını bilmediğine inandıkları için veya birçok matematik öğretmeninde olduğu gibi, öğrencilerin her gün konularına maruz kalmaları gerektiğine inandıkları için bunu eleştiriyor.
Konunun her iki tarafının da bize kişisel inançlarını veya duygularını vermesi yerine, literatürün ne söylediğine bakmak iyi bir fikir olmaz mı? İlginç bir şekilde, akademik araştırma dergilerinde blok planlama incelemeleri de aynı şekilde karışıktır. Bazı makaleler, blok çizelgelemenin öğrenci başarısını olumsuz etkilediğini öne sürerken, diğerleri öğrenci başarısını artırdığını gösteriyor. Bunu bilerek hipotezimizi nasıl yazarız? Basit, yönsüz bir hipotez belirtmeliyiz.
Bu örnekte, hipotez herhangi bir yön ima etmez; bunun yerine, cebir başarısında iki grup arasında bir fark olacağına inandığımızı belirtiyoruz. Hiçbir “büyüktür” veya “küçüktür” yönü ima edilmez.
Yönlü hipotezlerde olduğu gibi, kesin bir değerle karşılaştırma yapmak için yönsüz bir hipotez kullanabiliriz. Örneğin, birinin bana Amerika Birleşik Devletleri’ndeki doktora öğrencilerinin ortalama yaşının 42 olduğunu söylediğini, ancak bunun öğrencilerimi doğru bir şekilde tanımladığını düşünmediğimi varsayalım. İnancı araştırmak için her öğrenciye yaşını sormakta ve ardından hipotezi test etmekte oldukça büyük bir fayda görüyoruz.
Burada tekrar dikkat edin, “daha az” demedim ve “daha büyük” demedim. Tek umursadığım bir fark olup olmadığı. Kitabın ilerleyen kısımlarında, topladığımız verileri belirli bir değerle karşılaştırdığımızda veya iki veya daha fazla gruptan topladığımız verileri karşılaştırdığımızda farklı istatistiksel testlerin kullanıldığını göreceğiz.
“odev.yaptırma.com.tr“ ailesi olarak size her konuda destek sunabiliriz. Tek yapmanız gereken iletişim adreslerimizden bizlere ulaşmak!
Tüm alanlara özgü, literatür taraması yaptırma, simülasyon yaptırma, analiz yaptırma, çeviri yaptırma, makale ödevi yaptırma, dergi makalesi yaptırma, sunum ödevi yaptırma ve model oluşturma çalışmaları yapmaktayız.
Herhangi Bir Alan Bulunamadı.