İngilizce Mesajlama

Etik Kuralların Oluşturulması


Ödev Nasıl Yapılır? – Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri – Tez Yaptırma – Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Ödev Yaptırma – Tez Yaptırma Ücretleri – Sunum Hazırlığı Yaptırma – Dergi Makalesi Yaptırma – Dergi Makalesi Yazdırma


Etik Kuralların Oluşturulması

Etik kurulların oluşturulması, düzenleyici kuruluşlar ve sponsorları tarafından araştırma etiği ilkelerinin belirlenmesi ile yakından ilişkilendirilmiştir. 

1 Araştırma, bütünlüğü, kaliteyi ve şeffaflığı sağlayacak şekilde tasarlanmalı, gözden geçirilmeli ve yürütülmelidir.
2 Araştırma personeli ve katılımcılar, normalde araştırmanın amacı, yöntemleri ve amaçlanan olası kullanımları, araştırmaya katılımlarının neleri gerektirdiği ve varsa hangi risklerin söz konusu olduğu hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir. Çok özel araştırma bağlamlarında bazı varyasyonlara izin verilir.
3 Araştırma katılımcıları tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğine ve yanıt verenlerin anonimliğine saygı gösterilmelidir.
4 Araştırma katılımcıları herhangi bir zorlama olmaksızın gönüllü olarak yer almalıdır.
5 Araştırma katılımcılarının zarar görmesinden her durumda kaçınılmalıdır.
6 Araştırmanın bağımsızlığı açık olmalı ve herhangi bir çıkar çatışması veya taraflılık açık olmalıdır.

Bu “ilkelerin”, “yapmalı”, “sağlamalı” ve “zorunluluk” gibi kelimeler kullanan emir niteliğinde olması tesadüf değildir, çünkü bu, uygulamaya niyetlendikleri hesap verebilirlik rejimi tarafından fiilen talep edilmektedir. Ancak sonraki bölümlerde açıklayacağımız gibi, araştırma etiğine yönelik bu yaklaşımla ilgili sorulması gereken ciddi sorular var.

Etik düzenlemedeki büyüme önemli bir literatür oluşturmuştur. Bunların bir kısmı, düzenlemenin dayandırılması gereken ilkelerle ilgiliydi, bir kısmı, araştırmacıların araştırma etiği hakkında etik kurulların gerekliliklerinde gezinmelerine izin verecek şekilde düşünmelerine yardımcı olmak için tasarlandı ve önemli bir kısmı da olumsuz etkilerle ilgilendi. niteliksel çalışma için etik düzenleme.

Niteliksel Araştırma ve Etik

Niteliksel araştırma, belirgin etik sorunları gündeme getirir, çünkü daha önce de belirtildiği gibi, genellikle ortaya çıkan ve esnek araştırma tasarımlarını içerir ve genellikle doğal ortamlarda nispeten yapılandırılmamış verilerin toplanmasını gerektirir.

Ayrıca, yirminci yüzyılın ortasından bu yana, bu etik meseleler hakkında çok fazla tartışma yapıldı. Bu, bir dereceye kadar, olumsuz tanıtım çeken veya ciddi sorunlar içerdiği görülen belirli çalışmalarla teşvik edildi.

Belirli çalışmalarla ilgili tartışmaların yanı sıra, son yıllarda nitel araştırmaya keskin bir şekilde zıt yaklaşımların çoğalmasıyla araştırma etiğine artan ilgi de sağlanmıştır. Artık araştırma topluluğu içinde yalnızca kullanılacak araçlarla ilgili değil, aynı zamanda aynı zamanda nitel araştırmanın amacı ve gerekçesi olarak görülen şeye de söz konusudur.

Niteliksel yaklaşımlara karşı niceliksel yaklaşımlar hakkındaki tartışmalarda, niceliksel çalışmaya yönelik bir tür eleştiri etikle ilgiliydi. İnsanların tepkilerini araştırmacılar tarafından belirlenen kategorilere ayırma eğiliminde olduğu, böylece onları kişi ve fail olarak tasvir etmek yerine sayılabilen ve istatistik olarak temsil edilebilen nesnelere indirgediği iddia edildi.

Bu özelliklerin, özellikle hükümetler ve büyük şirketler tarafından çalışanları, vatandaşları ve tüketicileri kontrol etmek ve manipüle etmek için kullanılması bakımından, nicel araştırmanın hizmet ettiği pratik işlevlerle yakından ilişkili olduğu görüldü.

Bununla birlikte, nitel çalışmanın etkisinin artması ve bunun rakip yaklaşımlara bölünmesiyle, bu çalışmanın bazı biçimlerine de etik eleştiriler yöneltilmeye başlandı. Örneğin, erken dönem antropolojik etnografyanın Avrupa sömürgeciliğinin işleyişine katılımı, yeni sömürgeciliğin bir kolu olarak hizmet etmeye devam ettiği önerisiyle vurgulanmıştır.

Dahası, nitel araştırmanın, insanların özel yaşamlarına niceliksel araştırmaya göre daha fazla müdahale edebileceği iddiası vardı. Araştırmacılar, katılımcı gözlem yoluyla, bazen gözetleme veya röntgencilik olarak suçlanan, söylediklerini ve yaptıklarını ilk elden gözlemleyerek insanların hayatlarına doğrudan erişebilirler.

Benzer şekilde, açık uçlu görüşme, özellikle feministler tarafından, insanları geçmişlerinin ve deneyimlerinin gizli tutmak isteyebilecekleri yönlerini ifşa etmeye teşvik edebileceği gerekçesiyle eleştirildi. görüşmeciler.

Daha temelde, araştırmacıların araştırdıkları kişilerle ilişkili olarak araştırma sürecinde oynadıkları asimetrik rollere, gücün kullanılmasını içeren ve özünde sömürücü bir karaktere sahip olan ‘hiyerarşik’ bir ilişki oluşturduğu için itiraz edilmeye başlandı.


Etik kurallar nelerdir
Etik kurallar nelerdir maddeler halinde
Etik kural örnekleri
Etik Örnekleri
Etik kurallar Nedir
Etik Nedir
Toplumsal etik kuralları
Etik İlkeler


Bu suçlamaların yanı sıra, dünyayı değiştirmede çok az etkisi olduğu veya hiç etkisi olmadığı ve bu nedenle çok az değeri olduğu veya hiç değeri olmadığı anlamında, nitel araştırmaların çoğunun politik olarak önemsiz olduğuna dair eleştiriler de vardı.

Bu kusurları gidermek için birçok kişi nitel araştırmanın doğrudan özgürleşmeyi, başka bir deyişle baskıya, toplumsal eşitsizliklere veya insan hakları ihlallerine meydan okumayı amaçlaması gerektiği konusunda ısrar etti.

Bazen, gerekli olanın, statükoyu devirmek için siyasi desteğe ihtiyaç duyanların failliğini tanıyan bir tür katılımcı eylem araştırması olduğu tartışıldı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu eleştiri ve öneriler genellikle etik terimlerle formüle edildi.

Daha sonra, sosyal araştırmanın yöntemleri ve hedefleri ile neyin etik araştırma uygulaması sayıldığı konusundaki tutumlardaki bu farklılıklar derinleşti ve çeşitlendi.

Örneğin, bazı feministler ana akım sosyal araştırmaları soyut etik ilkelere bağlılığı nedeniyle eleştirdiler ve bunun yerine insanların karşılıklı bağımlılığına ve birbirlerine karşı sorumluluklarına merkezi önem veren bir bakım etiği önerdiler; konuyla ilgili Batılı kavramları benimsemek için; ve/veya araştırmacılar ile araştırılanlar arasında güç farklılıklarını pekiştiren ve böylece “gerçek” verilerin üretimini baltalayan bir ayrımı sürdürmek için.

Tıpkı ırkçılık karşıtlığının etkisi altında beyazların siyahları incelemesine karşı çıkılması gibi, engellilik araştırmalarında engelli olmayan araştırmacılar tarafından yapılan araştırmalara karşı artan bir direnç vardı.

Benzer şekilde, 1980’lerde ortaya çıkan çocukluk çalışmaları alanında, araştırmanın çocukların haklarını güvence altına alacak şekilde tasarlanması, onların seslerini temsil etmesi ve giderek artan bir şekilde çocukların kendilerinin araştırma yürütmesi gerektiği konusunda bir ısrar var. Yerli topluluklar üzerine yapılan araştırmalarla ilgili olarak da paralel gelişmeler yaşandı.

Bu gelişmeler, sosyo-politik değişimler ve feminizm ve sakatlık aktivizmi gibi “yeni toplumsal hareketler” tarafından güçlü bir şekilde şekillendirilirken, aynı zamanda sosyal bilimsel araştırmanın doğası ve değeri hakkındaki fikirlerdeki değişikliklerden de etkilenmiştir.

Niteliksel araştırmacılar genellikle çalışmalarının bilimsel karakterinde ısrar ederken, birçoğu kendilerini bu modelden uzaklaştırmaya, daha çok Beşeri Bilimler ve Sanata bakmaya başladılar.

Bu kısmen, bilimin statüsüne ve karakterine yönelik daha geniş kültürel meydan okumaları ve ayrıca Eleştirel Teori ve post-yapısalcılıktan ilham alan Aydınlanma düşüncesine yönelik saldırıları yansıtıyordu. Gerçekten de bunun zulmü meşrulaştırdığı ve Batı çıkarlarını bir nesnellik ve evrenselcilik perdesinin ardına gizlediği tartışılmaya başlandı.


odev.yaptırma.com.tr ailesi olarak size her konuda destek sunabiliriz. Tek yapmanız gereken iletişim adreslerimizden bizlere ulaşmak!



Tüm alanlara özgü, literatür taraması yaptırma, simülasyon yaptırma, analiz yaptırma, çeviri yaptırma, makale ödevi yaptırma, dergi makalesi yaptırma, sunum ödevi yaptırma ve model oluşturma çalışmaları yapmaktayız.


 

İletişim Formu

* işareti olan alanlar zorunludur

Talep Formu

İşleriniz Ankara'da Billgatesweb şirketi garantisiyle yapılmaktadır.

0312 276 75 93 (Telefonlara cevap vermiyoruz. Mail kanallarını kullanabilirsiniz.)

+ 90 542 371 29 52 (Whatsapp mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.)

bestessayhomework@gmail.com (Belgelerinizi Buraya Gönderin)

Aşağıdaki formu doldurup, anında fiyat teklifinizi alın.

Almak İstediğiniz Hizmet *
İntihal Raporu İstiyor musunuz? (Standart olarak %15 altında hazırlanacaktır)
yazar avatarı
odev yaptirmasitesi

Bir yanıt yazın