Ürün ve Proje Kapsamı

Çizelgeler ve Grafikleri Tasarlama


Ödev Nasıl Yapılır? – Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri – Tez Yaptırma – Ödev Yaptırma Fiyatları – Ücretli Ödev Yaptırma – Tez Yaptırma Ücretleri – Sunum Hazırlığı Yaptırma – Dergi Makalesi Yaptırma – Dergi Makalesi Yazdırma


Çizelgeler ve Grafikleri Tasarlama

Grafik bir çağda yaşıyoruz. Genel olarak, verileri tablolar yerine grafik biçiminde görüntülemek mümkünse, yalnızca yukarıda sıralanan istisnalara tabi olarak, bunun yapılması arzu edilir. Çizelgeler ve grafikler, okuyuculara atılan çok fazla veriyi otomatik olarak eler.

Bir yazar olarak doğru analiz etmeniz ve okuyucuların yorumlaması daha kolaydır. Çizelgeler, farklı bileşenlerin veya fenomenlerin göreli önemini göstermede özellikle önemlidir; zaman içindeki eğilimleri ve büyüme oranlarını vermek; ve verilerde “eğri” ilişkiler gibi sadece doğrusal ilişkilerden daha karmaşık kalıpları göstermek gerekir.

Artık elektronik tablo paketlerinde (Excel veya Lotus gibi) ve yaygın olarak kullanılan veri analizi programlarında (SPSS veya Stata gibi) bulunan basit verileri görüntülemek için birçok farklı grafik türü vardır. Hem doktora öğrencileri hem de yerleşik akademisyenler, verileriyle uyumlu doğru grafiği seçme konusunda sıklıkla hata yaparlar.

En sık kullanılan sekiz tabloyu gösterir ve her biri için iyi ya da kötü uyarlandıkları birkaç kullanıma işaret eder. Tablolarda olduğu gibi, önceki bölümde tartışılan aynı veri tablolarının kötü tasarlanmış ve iyi tasarlanmış bir grafik sürümünü kısaca karşılaştırmak yararlı olabilir.

Tablonun yatay çubuk grafik sürümünün dikey çubuk grafik sürümü. İki çubuk grafiğin erişilebilirliğindeki farklılıklar, her iki tablonun okunabilirliği kadar belirgindir ve yine nedenini kısaca açıklamaya değer.

Aşağıdaki durumlarda dikey çubuk grafiği kullanın:

– gerçekten sürekli olmayan ancak ayrık zaman dönemlerini kapsayan basit fazla mesai verileriniz var;
– her çubuk için etiketlerin altına sığacak kadar kısa olduğu başka uygun karşılaştırmalı verileriniz var.

Aşağıdaki durumlarda dikey çubuk grafikler kullanmayın:

– grafikteki çubukların uzun veri etiketleri vardır, özellikle sütun etiketlerindeki herhangi bir şeyi sığdırmak için sayılar veya etiketler için bir anahtar kullanmanız gereken yerde değil.

İzlenecek noktalar:

– sayıları sütunların içine koyun, üstlerine değil;
– veriler kronolojik değilse veya sabit bir sıraya sahip kategorilerde değilse, sayısal bir ilerleme sağlamayı hedefleyin.

Aşağıdaki durumlarda yatay çubuk grafiği kullanın:

– her biri için etiketlerin bulunduğu karşılaştırmalı verileriniz var
çubuk, sütunların altına kolayca sığamayacak kadar uzun.

Aşağıdaki durumlarda yatay çubuk grafikler kullanmayın:

– okuyucular sütunlar görmeyi bekleyecektir (örn. fazla mesai için veri).

İzlenecek noktalar:

– sayıları sağ uçlarının dışına değil, sütunların içine yerleştirin;
– hemen hemen tüm durumlarda sayısal bir ilerleme sağlamayı hedefleyin (veriler sabit bir sıraya sahip kategorilerde veya kronolojik olmadıkça).

Pasta grafiği şu durumlarda kullanın:

– bir şeyin paylarını veya yüzdelerini göstermek istiyorsunuz.

Aşağıdaki durumlarda pasta grafiği kullanmayın:

– veriler fazla zamanlı veya daha karmaşıktır.

İzlenecek noktalar:

– pasta dilimlerini azalan bir sayısal ilerlemeye yerleştirin (veriler sabit bir sıra ile kategorilerde değilse veya kronolojik değilse);
– en büyük pasta dilimiyle başlayın ve dilimleri saat yönünde azalan düzende düzenleyin;
– her dilimi etiketleyin ve yüzde payını içinde veya dışında bir sayı olarak gösterin.


Hazır grafik yapma programları
x y grafik çizme programı
Online grafik OLUŞTURMA
Pasta grafik oluşturma online
Ücretsiz grafik oluşturma
PowerPoint grafik yüzde ekleme
Excel online grafik oluşturma
PowerPoint grafik örnekleri


İsimler yatay eksende ve dolayısıyla hangi sayının hangi panoyu gösterdiğini göstermek için ayrı bir tuşa ihtiyaç vardır. Çubuk etiketlerin uzun olduğu yerlerde, sağlık panosu adlarının kolayca yerleştirildiği yerde gösterildiği gibi her zaman yatay bir çubuk tasarımı seçin. Mümkün olan her yerde, minimum kısaltma ile tamamen bilgilendirici bir etiket kullanmayı hedefleyin. Bu yaklaşım, daha önce referans sistemleriyle bağlantılı olarak tartışılan tek noktadan arama ilkesini takip eder.

Sayısal ilerleme. Çubuk grafik biçiminde, ayrıntıların kütlesini keser. Ancak, çubuklar arasında herhangi bir model olmasa bile, tablo bir veri karmaşasıdır. Aksine, çubukları azalan bir sırayla yeniden sıralar ve tamamen net sonuçlar gösterir.

Medyan ve iki çeyrek çubuk da belirtilmiştir, bu da sayısal bir ilerleme olmadan mümkün olmayacaktır. Tüm çizelgelerde (değerlerin sırasının sabit olduğu kategorileri veya zaman kalıplarını gösterenler hariç), sayısal bir ilerleme elde etmek, tablolar için olduğu kadar hayati önem taşır.

Belirli numaralar gösteriliyor. Dar bir dikey çubuk yerleşimi seçiminde ve çok büyük veri sayıları ile 1000 nüfus başına katarakt operasyonları indeksinin kullanılması, çubuklar için herhangi bir sayının gösterilmesini imkansız hale getirir.

Yatay bir çubuk düzeni ve daha basit rakamlar üreten 100.000 kişi başına katarakt operasyonlarını gösteren bir indeks kullanarak, tüm gözlemler için kesin rakamlar verebilir. Bu sayıların bar alanı içinde yer aldığını unutmayın. Dikey çubuk grafiklerde çubuk alanının üstüne veya yatay çubuk grafiklerde çubukların sağına sayı eklemekten kaçının çünkü her iki durumda da sayı çubukların uygun görsel ölçeğini bozacaktır.

Okuyucuların çubukları ölçekleyebilmesi için uygun sayıda kılavuz çizgisi ve işaret noktası olmasına rağmen, sayıların dahil edilmesi, okuyucuların bireysel puanların ne olduğunu tahmin etme zorunluluğunu ortadan kaldırır.

Ölçekleme ve ızgara çizgileri kararları genellikle karışıktır. Buradaki iki şeklin her ikisi de oldukça iyi ölçeklenmiştir, ancak dikey ölçek, küçük puanlar arasında daha fazla varyasyonun görülmesine izin vermek için daha büyük olabilirdi.

Veri varyasyonundaki daha aşırı aralıklarda, çubuklar için dikey ölçeğin elektronik tablo tarafından otomatik olarak ayarlandığı çizelgeleri görmek yaygın bir durumdur. Bu alışılmadık derecede yüksek veya düşük gözlemleri vurgulayabilir, ancak bu, neredeyse görünmez kalıplar oluşturma pahasınadır.

Diğer puanların çoğunun varyasyonları, bir grafik için ölçek başlangıç noktası olarak mümkün olan her yerde sıfırı kullanmaya çalışın. Sıfırdan farklı bir başlangıç noktası seçmeniz gerektiğinde (“sıfırın atlanması” olarak adlandırılır), genellikle ilgili ölçek çizgisinin alt ucuna bir zikzak biti ekleyerek veya hatırlatıcı bir not ekleyerek bunu yaptığınızı her zaman belirtin.

Dikey veya yatay ölçeklerde çok fazla kılavuz çizgisinin ve işaret noktasının kullanıldığını görmek de yaygındır, bu da grafiklerin karmaşık görünmesine neden olabilir.


odev.yaptırma.com.tr ailesi olarak size her konuda destek sunabiliriz. Tek yapmanız gereken iletişim adreslerimizden bizlere ulaşmak!



Tüm alanlara özgü, literatür taraması yaptırma, simülasyon yaptırma, analiz yaptırma, çeviri yaptırma, makale ödevi yaptırma, dergi makalesi yaptırma, sunum ödevi yaptırma ve model oluşturma çalışmaları yapmaktayız.


 

İletişim Formu

* işareti olan alanlar zorunludur

Talep Formu

İşleriniz Ankara'da Billgatesweb şirketi garantisiyle yapılmaktadır.

0312 276 75 93 (Telefonlara cevap vermiyoruz. Mail kanallarını kullanabilirsiniz.)

+ 90 542 371 29 52 (Whatsapp mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.)

bestessayhomework@gmail.com (Belgelerinizi Buraya Gönderin)

Aşağıdaki formu doldurup, anında fiyat teklifinizi alın.

Almak İstediğiniz Hizmet *
İntihal Raporu İstiyor musunuz? (Standart olarak %15 altında hazırlanacaktır)
yazar avatarı
odev yaptirmasitesi

Bir yanıt yazın